Torderød gård har en lang og innholdsrik historie, men den gamle herregården har også en unik samling av jernovner.
To av de sju ovnene har opprinnelig stått på Torderød, de andre er kjøpt eller hentet inn fra andre steder. Tre av «juvelene» er støpt på Moss Jernverk.
I Blåstuen står en 250 år gammel ovn i tre etasjer som har fått navnet «Scævola». Den ble støpt ved Moss Jernverk i 1769, og motivet på den ene sideplaten til brennkammeret er hentet fra etruskernes beleiring av Roma i år 508 før vår tidsregning.
– Dette er noe av det flotteste som er laget innenfor klassisismen. Den har en detaljrikdom som er helt unik, også i verdenssammenheng, sier ovnsentusiast Ole Henrik Thoresen.
Brant sin høyre hånd
Historien sier at den romerske sagnskikkelsen Gaius Mucius hadde feilet i sitt forsøk på å myrde general Lars Porsenna og han skjønte med det at han ville bli henrettet. For å vise en romersk soldats mot, styrke og standhaftighet ba han om at det ble fyrt opp et bål på et alter. Han førte sin høyre hånd inn i flammene og lot den forbrenne. Etruskerne skal, ifølge legenden, ha blitt så imponert at de lot Gaius Mucius gå fritt tilbake til Roma – nå med tilnavnet Scævola, den venstrehendte.
Ovnen har stått på Nordre Flesberg gård i Våler fra 1700-tallet og fram til den ble kjøpt av MKEiendom og plassert på Torderød i 2017.
Ole Henrik Thoresen har vært ansvarlig for restaureringen og monteringen av fem av ovnene. Han startet arbeidet for drøye to år siden og skryter av det gode samarbeidet med byantikvar Berit Kolden, snekker og altmuligmann Per Sørnes fra Larkollen og Torderød-entusiast Haakon Hattevig.
– Ifølge en branntakst fra 1898 var det ti jernkakkelovner og en jernkomfyr på Torderød. To av dagens ovner vet vi har stått her. Dette er en av dem, og den veier vel opp mot ett tonn, sier Thoresen om 1808-ovnen fra Næs Jernverk.
Funnet i brannruiner
Alle ovnene har sine spesielle historier. I spisestuen i 1. etasje står en såkalt bukkevaseovn, laget på Moss Jernverk i 1827. Den lå i deler på låven på Rabekk gård på Høyda som brant for noen år siden, og i brannruinene ble det funnet forvridde ovnsdeler.
– At denne ovnen står er et under. Det var hallelujastemning da vi fikk den tilbake fra en «jernkirurgisk» behandling, forteller Thoresen engasjert.
Samtlige ovnsrestauratører Thoresen var i kontakt med mente det var umulig å få reparert den maltrakterte ovnen. Som et siste forsøk kontaktet han Ulefos Jernværk som fortsatt lager lignende ovner. De la de forvridde delene i glødende jernbad og fikk til en vellykket oppretting.
– Nå står denne ytterst sjeldne ovnen og skinner i en praktfull ovnsnisje her på Torderød, smiler ovnsentusiasten.
En jernovn består av mange deler, eller plater. Før støping ble det først skåret ut en modell eller en positiv form i tre, og med den som utgangspunkt lagde jernverkene en støpeform i leire og sand.
Ovnen i Grønnkammerset er produsert på Næs Jernverk i 1809, og Thoresen forteller at Henrich Meldahl, som har tegnet ovnen, trolig har hentet inspirasjon fra Napoleons felttog mot Egypt i 1798. Toppen på ovnen har store likhetstrekk med Napoleons hatt.
Mosseovner var ettertraktet i Europa
I festsalen i 2. etasje står «Medaljongen». En fire-etasjes ovn fra 1769 som også ble laget ved byens jernverk. Den har antakelig stått på et dansk slott. Jernovner fra Moss var i sin tid en ettertraktet eksportvare i Europa, og Thoresen har selv hentet den hjem fra Danmark. Denne ovnen skal være den eneste i sitt slag i Norge.
På slutten av omvisningen i de ærverdige lokalene trer vi inn i Asta Nørregaard-værelset.
– Her er vi kommet til nyere tid. Jernet er mye tynnere. Ovnen er tyskinspirert og har løveføtter. Den ble produsert på Eidsfos Jernverk rundt 1830, og lå rusten og fæl i kjelleren her på Torderød.
Hovedbygningen på Torderød ble reist i 1758–1760 av kjøpmann David Chrystie den eldre. Moss kommune kjøpte gården i 1952, og i anledning byens 300-årsjubileum er den tidligere lystgården nå rehabilitert for 25 millioner kroner.
– Norge var i verdensklasse med sine jernovner, og jeg mener ganske bestemt at Moss her har en av landets flotteste samlinger, avslutter Ole Henrik Thoresen som har et glødende hjerte for jernovner.
Kilde : Moss avis : Kultur, Moss | Den unike skatten: Juveler av jern på Torderød (moss-avis.no)
Fakta om Moss jernverk :
Moss Jernverk
Moss Jernverk ble grunnlagt i 1704. Verket var i mange år byens største bedrift, og med kraft fra Mossefossen ble malm smeltet og bearbeidet til en rekke produkter. Jernverket begynte med å produsere ovner, men etablerte også etter hvert et kanonstøperi. Norges første valseverk for jern ble også anlagt her.
I storhetstiden rundt 1800 var det 150 fast ansatte arbeidere og et ukjent antall dagleiere. Verket var et selvstendig lite samfunn med egen skole og fattigkasse. Området ble innlemmet i Moss kommune i 1876. Flesteparten av boligene på Verket, hvor arbeiderne bodde gratis, er bevart, og de eldste er antakelig fra tiden omkring 1750.
Jernverksdelen ble lagt ned i 1873, og Moss Jernverk ble solgt i 1875. Området verket lå på ble overtatt av det som etter hvert ble cellulosefabrikken Peterson, som benyttet det inntil firmaets konkurs i 2012. I dag er det Höegh Eiendom som eier området.
Kilder: Wikipedia og Moss byleksikon